Szorongásos zavarok gyermekkorban

A szorongásos zavarok gyermek és serdülőkorban gyakran előforduló nehézségek. A normál gyermeki fejlődést számos szorongásos tünet kíséri. Ez korosztályonként elérő megjelenésű.

Gyermekkorban a tünetek, amelyek a szülők számára a betegséget jelzik, sokfélék lehetnek: tanulási problémák, feszültség, nyugtalanság, fejfájás, hasi panaszok léphetnek fel, melyek mögött szervi okot nem találnak.

A szorongásos zavarok közé tartoznak a különböző félelmek és a fóbiák: félelem a tömegtől, közlekedési eszközöktől, állatoktól, bezártságtól, hegyes, szúrós tárgyaktól.

Ebbe a betegségcsoportba tartozik az úgynevezett szociális fóbia is, amikor a gyermek nem tud teljesíteni olyan helyzetben, például iskolai feleléskor, amikor mások figyelmének van kitéve.

A szorongásos zavarok közé tartozik az úgynevezett akut stressz zavar és a poszttraumás stressz betegség.

Ezek közös jellemzője, hogy valamilyen szokatlanul súlyos és megrázó eseménynek lesz a gyermek a tanúja: közlekedési baleset, természeti katasztrófa, vagy ilyet kell átélnie.

Előfordulhat, hogy valamilyen komoly stresszhelyzettel kerül tartósan kapcsolatba: súlyos lelki vagy testi bántalmazás, erőszaknak lesz kitéve.

A gyermek az ilyen helyzetre nagyon erős félelemmel, rémülettel, tehetetlenséggel reagálhat, és a tünetek hosszú ideig is fennmaradhatnak.

 

Kezelési lehetőségek:

A szorongásos zavarok kezelése gyermekkorban enyhe tünetek esetén tanácsadásból, vagy úgynevezett kognitív viselkedésterápiából, súlyosabb esetben szorongásoldó gyógyszerek adásából, illetve ezek kombinációjából állhat. Nagyon fontos a szülő együttműködése is, hiszen sokszor a szülőkre is jellemző a szorongásos tünetek némelyike. Közösen is dolgozhatnak a szorongás leküzdésében.

Ezen kezelési módokat illetően pszichológus és gyermekpszichiáter segítségét is kérheti.

 

További bejegyzéseink a szorongással kapcsolatban:

Szorongás (I. rész): Készenlét-riadó-helyzetértékelés-riadó lefújva

Szorongás (II. rész): A szorongás testen belüli mechanizmusai

Szorongás (III. rész) “Kerüljük el az elkerülést”