Blog

Szorongás (II. rész): A szorongás testen belüli mechanizmusai

Fáj a hasa, a feje, hányinger gyötri, ha iskolába kell menni vagy bármilyen megmérettetés előtt áll?

Valószínűleg sokan magukra, vagy netán gyermekükre, rokonukra ismernek. Sokan vagyunk ezzel így, de mi is történik ilyenkor a testben.

A szorongás nemcsak a lelket, de a testet is kibillenti egyensúlyi helyzetéből. Aki szorong gyakran nyugtalan, ingerlékeny, hiperaktív, ügyetlen, kerüli  a kihívásokat. Előfordul, hogy folyamatosan rettegésbe tartják őket a szorongással járó különféle testi tünetek, például: fáj a hasa, feje, hányinger gyötri, nem kap levegőt.

Mit jelent ez testen belül?

Testünk biztonsági rendszere nem csak a szorongás tüneteiért felelős, hanem az ellazulásért is. Amikor megszólal az a bizonyos vészjelző, azok a testi funkciók aktiválódnak, amelyek a harcban vagy a menekülésnél hasznosak.

Pulzusunk felgyorsul, izmaink megfeszülnek, eközben egyéb testi funkciók háttérbe szorulnak, hiszen az emésztés, ellazulás és az alvás várhatnak, amíg el nem múlik a kritikus helyzet.

Háttérbe szorul a nyáltermelés, kiszárad a szánk. Az emésztési funkciók is elhalasztódnak, de nem hosszú időre, ettől aztán sokan érzik, hogy fáj a hasuk, hányingerük van vagy éppen hasmenéssel küzdenek.

Ahhoz, hogy ellazuljanak arra van szükség, hogy a testünk “lefújja a riadót”. Ehhez azonban arra van szükség, hogy beinduljon a helyzetértékelés és az új információt beengedve megnyugodjunk. Ha ez nem tud megtörténni testünk folyamatos krónikus stressznek van kitéve, ami izgalmi állapotban tartja a szervezetet.

A gondolatok, az érzelmek és a testi tünetek elválaszthatatlanok, ezt fontos tudni, így ha ezekre figyelünk tudatosabbá válhatunk. Egy ijesztő gondola hatására beindulnak a testi tünetek, megváltozik a vérkeringés kezünket-lábunkat hidegnek érezzük, felgyorsul a légzés, felkészül testünk a harchoz vagy menekülésre.

Ha lassabban vesszük tudatosan a levegőt, azzal akár le is tudjuk szerelni az ijesztő gondolatot és nem hagyjuk ezáltal, hogy ránk telepedjen.

Sokat és sokaknak segít, ha csak megfigyelik testi érzeteiket, befelé figyelnek megvizsgálják melyik testrészükben mit éreznek. Ez a fajta tudatosság, mivel aktivizálja az agyat szintén sokat tud segíteni, hogy ne hatalmasodjon el a folyamat, ne kerekedjenek felül az érzelmeink.

(Forrás: Lawrence J. Cohen: Legyőzzük a félelmet! – Kulcslyuk Kiadó, 2013)

Szorongás (I. rész)

Szorongás (III. rész)

Somogyi Kata

Pszichológus, pár- és családterapeuta

(gyerek, serdülőpár- és családterápia)

(Budán (XII), Dorogon vagy Online)

1 Comment

Write a Comment