Kommunikációs elakadások

Asszertivitás

Gyakran érezhetjük azt egy fontos beszélgetés után, hogy ezt másképp kellett volna mondani, hangsúlyozni és akkor talán más kimenetele lehetett volna a kommunikációnak.

Előfordulhat, hogy valami fontosat kell elmondani egy vezetőnek, és ezt nem tudjuk, hogyan tegyük, mivel tartunk attól, hogy a beszélgetés kimenetele nem az lesz amire számítunk Előre vetítjük ezáltal a kudarcot és ennek következtében gyakran inkább meg sem próbáljuk.

Hasonló helyzetek előfordulhatnak a párkeresés területén is, amikor azt sem tudjuk, hogyan induljunk neki az egésznek, mivel attól tartunk, hogy úgy is kudarc lesz a vége. 

Feltesszük a kérdést, hogy hogyan lehet az, hogy mások lazán, higgadtan, magabiztosan, talpraesetten elérik akár ugyanazokat a célokat.

Az asszertív viselkedés, vagyis, hogy egy fajta kompetencia érzést, magabiztosságot érzünk, hatékonyan és megfelelően kommunikálunk adott helyzetekben, felhasználva akár különböző metakommunikációs technikákat, fejleszthető és megtanulható! 

Azért is fontos a megfelelő asszertivitás mert magabiztosságot adhat a mindennapi életben, önérvényesítés érzését, ez pedig javíthat a szociális kapcsolatainkon, hálózatainkon.

Egyedül nehéz kezelni a hasonló helyzeteket, a puszta akaraterő nagyon ritkán lendíti át az egyéneket a hasonló problémákon, ezért kérje szakember segítségét. Amennyiben magára ismer a fenti jellemzőkből bátran kérje kollégánk segítségét!