Szorongásos panaszok

A szorongás egy külső vagy belső veszélytől való aggodalom, mely többféle tünet révén, többféle síkon megjelenhet életünkben. A szorongás gyakran lehet adaptatív jellegű is, felhívhatja figyelmünket egy reális veszélyre. Amikor a szorongás már tartósabb ideje része a mindennapjainknak, és ezt nem tudjuk kontrollálni, akkor ez már kóros mértékű is lehet.

A szorongás megnyilvánulhat:

  • Pszichés és viselkedési szinten: gyakran lehetnek olyan gondolataink, amelyek kellemetlen érzéssekkel társulnak, nyugtalanságot érezhetünk, agitációt, dekoncentráltságot eredményezhet munkahelyen vagy akár otthon.
  • Vegetatív szinten: izzadás, hiperventilláció, remegés, szédülés, ájulás érzése, hányinger, hasmenés.

 

A szorongásnak többféle típusa is létezik:

  1. Pánikzavar;
  2. Fóbiák (agorafóbia pánikzavar nélkül, szociális fóbia, specifikus fóbiák: pók, repüléstől, bezártságtól való félelem stb.);
  3. Kényszerbetegségek;
  4. Poszttraumás stressz zavar;
  5. Akut stressz zavar;
  6. Generalizált szorongás.

 

A szorongásos problémák esetében fontos szakember segítségét kérni, mivel nagyon gyakran ezek a problémák szakember segítségével hatékonyan kezelhető (különböző kognitív, viselkedésterápiás, relaxációs, autogén tréning technikákkal).

Egyedül nehéz kezelni a hasonló helyzeteket, a puszta akaraterő nagyon ritkán lendíti át az egyéneket a hasonló problémákon, ezért kérje szakember segítségét. Amennyiben magára ismer a fenti jellemzőkből bátran kérje kollégánk segítségét!