Veszteségélmény, gyász gyermekkorban

A gyászszertartások az emberi kultúrában általánosak, az ember messze történelem-előtti idők óta ad arra, hogy megtisztelje halottait. Ez nagyon fontos természetesen napjainkban is. Fontos azonban számoljunk a gyermeki világképpel, ha a halálról kell beszélnünk a családban.

Jóllehet a gyermekek inkább csak érzelmeikkel élik meg szeretteik elvesztését, bizonyos mértékig szeretnék megtudni, mi is történt igazán. S ennek tisztázásában csak a felnőttek segíthetik őket.

Hat-hét éves koráig a gyermek számára a halál megfordítható, a halálból vissza lehet térni. Úgy gondolja, a halott saját akaratából újra élhet közöttünk, hiszen számára a felnőtt mindenható lény, aki saját elhatározásából ment el, s ha úgy dönt, vissza is tud jönni. A gyermek ebben az életkorban még nem tud megbirkózni azzal, hogy a halál végleges, ugyanis nem ismeri a véglegesség fogalmát.

Nyolc-kilenc éves korban érti meg a gyermek, hogy a halál visszafordíthatatlan. Ebből a felismerésből fakadnak aztán olyan szorongásos tünetek, amit a szülő sokszor nem tud megmagyarázni, hiszen nem értjük, miért nem akar egyedül maradni, miért fél a sötétben, vagy hogy miért kéredzkedik be a szülői nagyágyba. Mindezek közös oka a szavakba nem foglalt, de átélt halálfélelem.

Fontos, hogy tudjunk ezekről a dolgokról, mert gyermekünknek ebben a korban nagy szüksége van ránk, hogy segítő szeretetünkkel átsegítsük ezeken a problémákon.

A kiskamaszoknál (10-12 év) más a helyzet. Náluk a halálfélelem az élettől való félelem. Az önállósodás, a nyiladozó szexualitás, a sokféle kötelezettség mind-mind egy-egy picike halál, hiszen a gyermekkor végét jelzik.

Fontos, hogy szülőként legyen szemünk arra, min megy keresztül a gyerek ha bekövetkezett egy haláleset a családban. Igyekezzünk teret és lehetőséget engedni, hogy kérdezhessen, hogy beszélhessen, emlékezhessen az elvesztett személyről, hogy végül a jó élmények, szép emlékek épülhessenek be tudatába. Nem baj ha látja a szülő szomorúságát érzelmeit, de ne terheljük túl a gyerekeket saját érzéseinkkel. Meséljünk sokat! Az élet- halál, elengedés, gyász témában rendkívül sok értékes irodalmat találhat gyermeke számára.