Blog

Serdülőkori problémák

Ez az időszak nemcsak a szülő, de a gyerek számára is megterhelő. A hormonális és testi változások mellett meg kell küzdenie a benne dúló feszültségekkel, helyére kell tenni zavaros érzéseit. Egy bonyolult és nehezen érthető világban mely számára idegen, sötét és félelmetes meg kell találnia saját útját. Meg kell küzdenie a szülői és a kortársi elvárásokkal. Be kell illeszkednie úgy, hogy közben maga sem tudja hová szeretne tartozni.

Semmiképpen nem javasolt a túlzott szigor, mert az visszacsap! Támaszkodni kell arra, amit addig tettek a gyermekért. A nevelésük nem volt hiábavaló, és ha azt is érzik a gyerek eltávolodott vissza fog térni!

Türelemmel, megértéssel ugyanakkor a határok fenntartásával és keretek megtartásával könnyebbé válhat mind szülő mind gyermeke számára ez az időszak.

 

A serdülőkor három legfontosabb feladata:

 1. Szülőkről való fokozatos érzelmi leválás, elszakadás 
 2. A szexuális szerep személyiségbe való beépítése, az „új” identitás kialakítása és stabilizálása
 3. A jövőbeli társadalmi szerepre való szocializáció (pályaválasztás, társadalmi normák beépítése a személyiségbe)

 

Serdülőkori vészjelek (M. Laufer)

 1. Gyerekes: gyermekkori attitűdhöz való ragaszkodás, félelem a felnőtté válástól.
 2. Merev, túlkontrollált viselkedés: spontán megnyilvánulásoktól, saját gondolatoktól való szorongást jelez
 3. Kortárs kapcsolatok elégedetlensége: kisebbekkel vagy nagyobbakkal teremt kontaktust, kortársak között magányos, visszahúzódó.
 4. Túlzott kötődés a szüleihez: a leválási folyamat nehézségét jelzi.
 5. Érzelem nélküliség, közömbösség: olyan helyzetekben, melyek másokat intenzíven megérintenek.
 6. Problémás, irreális jövőre irányultság: nem érdekli a jövője, hárítja a kérdéseket, vagy irreális tervei vannak (önismeret, önreflexió elégtelensége).
 7. Képzelet és valóság bizonytalan elkülönítése: szenzitív túlértékelés, gyanakvó, bizalmatlan attitűd lehet a háttérben; de a több szempontból való értékelés hiányát is jelezheti.
 8. Félelemkeltő gondolatok, fantáziák túlzott megjelenése.
 9. A cselekedetek, gondolatok idegenné válása: saját akaratától függetlennek éli meg, amit csinál. Amennyiben ez gyakorivá válik, úgy ez pszichózis előfutára lehet.

 

A serdülőkor sok szélsőséges hangulati, érzelmi, indulati megnyilvánulással jár. A szélsőséges viselkedés tartóssága vagy megmerevedése komolyabb elakadást jelez. Ekkor kell gondolni arra, hogy szakembert keressen fel!

Somogyi Kata

Pszichológus, pár- és családterapeuta

(gyerek, serdülőpár- és családterápia)

(Budán (XII), Dorogon vagy Online)

Write a Comment