Blog

Judson Brewer: Hogyan szabaduljunk meg a rossz szokásainktól

A tudomány előtt ismert egyik legősibb tanulási folyamat, amely a legalapvetőbb idegrendszeri működések közé tartozik.
Ezt a jutalmazásalapú tanulást pozitív és negatív megerősítésnek hívják, és nagyjából így működik: Meglátunk valami gusztusos kaját, mire az agyunk: „Kalória! … Túlélés!” Megesszük, megízleljük… és finomnak találjuk. Legfőképpen a cukros ételeknél, a test ingert küld az agyba, ami azt mondja: „Jegyezd meg, hogy mit eszel, és hogy hol találtad!” Eltároljuk ezt az emléket a kontextuális memóriában, és megtanuljuk megismételni a folyamatot. Meglátod a kaját, megeszed, jól érzed magad, és kezded elölről. Kiváltó inger, viselkedés, jutalom.
Kis idő múltán a kreatív agyunk továbblép: „Mi lenne, ha mostantól nemcsak arra emlékeznénk, hogy hol a kaja? Mondjuk, mikor legközelebb rosszul érzed magad, megpróbálhatnál enni valamit, hátha jobban leszel!” Megköszönjük az agyunknak a remek ötletet, kipróbáljuk, és hamar rájövünk, hogy ha szomorúan vagy mérgesen csokit vagy fagyit eszünk, jobban leszünk.
Ilyen folyamatok „segitségével” alakulnak ki a rossz szokásaink.
Judson Brewer amerikai pszichiáter rövid, közérthető videójából megtudhatjuk, hogy hogyan szabadulhatunk meg a rossz szokásainktól:

Ha ilyen kérdésekről (is) beszélgetne… akkor keressen bizalommal…

Write a Comment