Blog

A kiegyensúlyozott párkapcsolat egészségvédő hatása

Lelki, mentális és testi egészségünk szempontjából is egyaránt létfontosságú a szoros emberi kapcsolat. A stabil, szeretetteljes párkapcsolatnak egészségvédő funkciója is van, ezzel szemben a rossz házasságban élők nagyobb eséllyel betegszenek meg.

„A szerelem nem hab az élet tortáján. Létszükséglet, mint az oxigén és a víz.” írja Sue Johnson Ölelj át! című könyvében.

Akik nem élnek kiegyensúlyozott házasságban és rendszeresen veszekednek a párjukkal, azoknak nagyobb valószínűséggel lesz magas a vérnyomásuk és a stresszhormonszintjük. Ugyanis a házastársi viták elmérgesedésével együtt valóban gyengül az immunrendszer.

Kutatások is bizonyítják, hogy a rossz házasságban élő szívrohamon átesett hölgyeknél háromszor nagyobb a kockázata egy újabb rohamnak. Ugyanígy a szívbeteg férfiaknak is rosszabbak a túlélési esélyeik: 5 éven belül majdnem kétszer több anginás rohamot kapnak, amennyiben elhanyagoló párkapcsolatban élnek.

Kapcsolataink minősége kihat a gyógyulási képességünkre is. Egy megdöbbentő kísérlet arra mutatott rá, hogy minél jobban elfajul a párok között a veszekedés, annál lassabban gyógyulnak a bőrön előidézett sérülések is.

De nem csak testi következményei vannak a párkapcsolati válságnak, mentális és érzelmi jóllétünk is függ a szerelmi viszonyunk minőségétől. Ha párunktól nem kapunk elegendő pozitív visszajelzést, egyre jobban eluralkodhat rajtunk az önkételkedés és ennek következményeképpen a szorongás és a depresszió. Egyes kutatók szerint a házasság válsága tízszeresére emeli a depresszió kockázatát! Figyelem, többek között ezért sem érdemes egy rossz házasságban önfeláldozásból (esetleg csak a gyerekek érdekében…) benne maradni. Ezzel ugyanis az egészségünket is kockáztatjuk.

Statisztikailag is kimutatható, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élők tovább élnek, mint az egyedülállók. Társas lények vagyunk és ennek megfelelően az érzelmi elszigeteltség veszélyesebb az egészségre, mint a dohányzás vagy a magas vérnyomás. A magány ugyanis kedvezőtlenül befolyásolja a vérnyomásszintet, kétszeresére növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Agykutatók kimutatták, hogy az elutasítás és a kirekesztés ugyanazt az agyi területet ingerli, mint a fizikai fájdalom. Még a haláltáborokban is nagyobb esélyük volt a túlélésre azoknak, akiknek nem egyedül kellett megküzdeniük a mindennapok szenvedéseivel.

A minőségi párkapcsolatnak egészségvédő hatása van! A biztos kötelék védelmet nyújt a stressz ellen, segítségével jobban megbirkózunk a kihívásokkal vagy a csapásokkal. Ha a párunkat magunk mellett tudhatjuk, akkor kevésbé félünk és jobban meg tudunk küzdeni a fájdalommal is. A szeretett személy társaságában ugyanis olyan hormonok termelődnek, amelyek bekapcsolják agyunk „jutalomközpontját”, mely a stresszhormonok képződését gátló vegyületeket szabadít fel.

Nem mindegy tehát, milyen kapcsolatban élünk, törekedjünk a kiegyensúlyozott, szeretetteljes párkapcsolat megteremtésére.

Párkapcsolati problémák, elakadások esetén forduljon hozzánk bizalommal!

 

Somogyi Kata

Pszichológus, pár- és családterapeuta

(gyerek, serdülőpár- és családterápia)

(Budán (XII), Dorogon vagy Online)

Write a Comment