Blog

Hogyan szabaduljunk meg a negatív gondolatoktól?

Ha valami zavar minket, különösen, akkor ha már egy jó ideje történt velünk, de még mindig nem tudtunk napirendre térni felette és folyamatosan emészt minket. Akkor egy egyszerű (írásos) gyakorlat segíthet abban, hogy ezeket a helyzeteket a helyükre tegyük és ne rágódjunk rajtuk folyamatosan, hanem elinduljunk a megoldás útján.

 

Ezt a nagyon egyszerű gyakorlatot James W. Pennebaker amerikai szociálpszichológus talált ki. (Pennebaker évek óta a téma egyik legelismertebb kutatója, számos könyvet és tanulmányt írt az írás és a az egészség kapcsolatáról.)

 

A gyakorlat a következő:

  • vegyünk elő egy darab papírt, vagy akár egy füzetet;
  • lefekvés előtt adjunk magunknak 15 percet;
  • és írjuk le azt, ami aznap nagyon zavart bennünket, koncentráljunk azokra a legmélyebb érzésekre és gondolatokra, amik ezt kísérték;
  • a következő és az azt követő estén is tegyük meg ugyanezt;
  • néhány nap után azt tapasztalhatjuk, hogy az adott esemény más színben kezd feltűnni, az írás által jobban megértjük – mintegy új értelmet -, mi is valójában a probléma, érzelmileg egyre jobban el tudjuk engedni. A kezdeti kusza, gondolati kavalkádot, egy logikusabb gondalti koherencia válthatja. Egyik oldalról jelentkezhet, egy „értelmi” megértés, míg a másik oldalról pedig egy „érzelmi” elengedés.

 

A gyakorlat egyszerűbbnek tűnik, mint amilyen valójában, látni fogjuk az írás közben, hogy mennyire nehéz leírnunk ezeket a negatív érzéseket, gondolatokat, problémás helyzeteket. Ugyanakkor pont ez az erőfeszítés hiányzott eddig, hogy jobban alapjaiban értsük meg az adott szituációt és a gondolataink addig csak körbe-körbe keringtek, egyre jobban démonizálva a helyzetet, szinte őrületbe kergetve magunkat. Ezzel az egyszerű gyakorlattal, viszont megtörhető ez a folyamatosan önmagába visszatérő, ezáltal sehova sem vezető ördögi kör.

 

A gyakorlat relatív egyszerűsége ne tévesszen meg senkit, pontosan az ilyen egyszerű, letisztult és könnyen alkalmazható gyakorlat teszi lehetővé, hogy ne a gyakorlatra, hanem annak tartalmára lehessen fókuszálni. Hosszabb távon pedig a gyakorlat egészségesebbé, ellenállóbbá teheti annak gyakorlóját.

 

James W. Pennebaker: Opening Up by Writing It Down

James W. Pennebaker: Writing to heal

Somogyi Kata

Pszichológus, pár- és családterapeuta

(gyerek, serdülőpár- és családterápia)

(Budán (XII), Dorogon vagy Online)

Write a Comment