Blog

Popper Péter: A négylábú asztal

Popper Péter (Füst Milán ihletése alapján) szerint egy párkapcsolat egy négylábú asztallal szimbolizálható, melynek, ha akár egy lába is hiányzik, az asztal felborul.

Az alábbiakat jelenítik meg az asztal lábai:

  1. Hasonló életstílus;
  2. Szeretet;
  3. Szexuális egyezés;
  4. Gazdasági kapcsolat.
  1. Hasonló legyen az életstílusuk, ez az első és talán legmeghatározóbb. Szerelmes lehet egymásba két teljesen más világnézetet valló ember. De hosszútávon nem biztos, hogy boldogok lesznek egymással. Például az egyik kutyabolond és van is kutyája, míg a másik allergiás a kutyaszőrre. Banálisan hangzik, de mégis hosszútávon ez a kapcsolat nem tartható fenn.
  2. Szeretet. Szeretet nélkül az életnek nincs értelme. Egy kisgyermek is meghal az ölelés nélkül, de a felnőtt ember számára is szükség van az ölelésre. A szeretet, a szerelem, hogy tartozzunk valakihez, hogy van kihez szólnunk, ugyanannyira fontos, mint a levegővétel. Amennyiben két ember szeretet nélkül van együtt (érdekből), akkor nem lesznek boldogok. A legfontosabb, hogy örüljenek egymás jelenlétének, a szeretet ezt jelenti: a másik létezése öröm a számomra.
  3. Szexuálisegyezés. Sok olyan házasság van, ahol szeretik és tisztelik egymást a felek, de mégsem teljesen boldogok. A boldogtalanságuk egyik oka az lehet, hogy szexuálisan nem illenek össze. Akár a vérmérséklet miatt, akár vágyaik kiteljesedésében nem találják meg a közös hangot, akkor nem tudják a szexuális életet teljes mélységében élvezni, hosszú távon boldogtalanságra vannak ítélve.
  4. Gazdasági kapcsolat. A családtagok egymásért felelősséget vállalnak, segítik egymást. Sajnos manapság sok család gazdasági okok miatt bomlik fel. Mert olyan csak az olvasókönyvekben van, hogy a nyomor nem öli meg a szerelmet. Megöli.

 

A férfi-nő kapcsolat tehát egy négylábú asztal, és ha bármelyik lábbal baj van, akkor az asztal döcögni kezd, felborul, és összetörik.

 

Párkapcsolati problémák, elakadások esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Somogyi Kata

Pszichológus, pár- és családterapeuta

(gyerek, serdülőpár- és családterápia)

(Budán (XII), Dorogon vagy Online)

Write a Comment