Blog

Hogyan befolyásolja az okostelefonok háttérvilágítása az alvásunkat

A mobilok, tabletek, laptopok fényességét biztosító kékfény segít abban, hogy ezeket az eszközöket, akár napfény mellett is tudjuk használni. Ugyanakkor éjszaka ezek az eszközök annyira fényesek, hogy akár össze is lehetne hasonlítani őket azzal, mintha egy kis ablakon nappali fényt engednénk be a hálószobánkba.

És pontosan ezért – bármilyen nehéz is – borzalmas ötlet a telefont éjjel a sötétben használni…

A testünknek megvan a napi természetes ciklusa, ami nappal segít fennmaradni, viszont éjjel a – nélkülözhetetlen – alvásban segít minket. De, amikor ezeket a képernyőket nézzük elalvás előtt, akkor sajnos az agyunk összezavarodik. Ennek a fénynek hasonló hatása van, mint a reggeli felkelő nap fényének, aminek a hatására az agyunk leállítja a melatonin termelését. Ez a hormon adja küldi a testnek a parancsot: “ideje aludni”. Azzal, hogy a melatonin hormon előállítását megzavarja az okos-telefonok fénye, magába az alvás ciklusába is beleavatkoznak. Ez megnehezíti az elalvást és magát az alvást is és hosszú távon komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat.

A következők problémákat okozhatja:

  • Hosszútávon a nem megfelelő alvás neurotoxin felhalmozódáshoz vezethet, ami tovább nehezíti a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás elérését, azaz egy egyre komolyabb problémával találjuk szembe magunkat.
  • A kialvatlanság romló tanulási képességekhez, illetve romló memóriához vezethetnek.
  • A melatonin hormon termelésének zavara nem csak az alvási ciklusunkba avatkozik be, hanem összezavarhatja az éhségérzetet befolyásoló hormont is. Ezzel további egészségügyi problémák felé kitárva az utat.
  • Különböző kutatások azt is találták, hogy a nem megfelelő alvás növeli a kockázatát a prosztata- és mellrák kialakulásának is.
  • És végül, de nem utolsó sorban a depresszió kialakulásában is komoly szerepe lehet a hosszantartó kialvatlanságnak.

A telefongyártók is felfigyeltek erre a problémára és ezért már software-sen beállíthatók a készülékek, hogy éjjel az erős kékfényt a képernyő háttér világításában kikapcsolódjanak (f.lux, Apple Night Shift Mode). Sok felhasználó esküszik, hogy ez megoldotta az elalvással kapcsolatos problémáikat, de még nincs elég kutatási eredmény erre vonatkozóan. Arról nem is beszélve, hogy a telefon használat során nagyon sok impulzus ér bennünket, ami leállíthatja a melatonin termelését. Ezért érdemesebb a telefont, illetve annak használatát ágyon kívül tartani!

 

 

(Budán (XII), Dorogon vagy Online)

Write a Comment