Blog

Függőségek lelki okai

Függőségekről, ha gondolkozunk nem feltétlenül kell negatív dolgokra gondolni. Hiszen sokféle függőség létezik, ami adaptív vagyis hasznos az egyén számára. Függünk a levegőtől, enélkül nem is létezhetnénk. Függünk a víztől, az ételtől és függünk a szüleinktől, a családtól ahová születünk. Főleg az édesanyánktól vagy az elsődleges gondozótól, aki a szükségletek kielégítését szolgálja. Függünk az otthonunktól, de sokszor még az országtól is ahová születtünk.

 

Mikortól beszélünk káros függőségekről?

Függőségek onnantól számítanak károsnak, ha már nem az egészség megőrzését szolgálják vagy segítik, hanem éppen ellenkező hatást váltanak ki. Egészségromboló hatású függőségek ily módon (többek között) a szerhasználat, alkohol, cigaretta, de szintén romboló hatású testi-lelki értelemben benne ragadni egy számunkra nem kielégítő kapcsolatban.

 

A függőségek többfélék lehetnek:

  1. kémiai anyagoktól való függés (alkohol-, drog-, nikotinfüggőség);
  2. továbbá viselkedéses vagy anyag nélküli függések (játékszenvedély, munkamánia, kóros vásárlás, kleptománia, internetfüggőség, stb.);
  3. emberektől is függhetünk, szülő, tanár, barát, a leggyakoribb a társfüggőség, mikor függünk a partnerünktől, azt gondoljuk jobb egy rossz kapcsolatban, mint egyedül, félünk, hogy a létező kapcsolat nélkül nem érezzük jól magunkat, súlyosabb esetben nem is tudjuk értelmezni a létezést csak a partner függvényében.

      

Hogyan és miért alakulnak ki függőségek?

A függőségek kialakulásának hátterében mindig valamilyen, nem feltétlenül tudatos, de hosszú időn át fennálló hiányérzet, diszkomfort, stressz vagy szorongás áll. Valamilyen érzelmi deficit, amitől a jelenben nehéz elhinni, hogy értékes szeretni tudó és szerethető emberek vagyunk. Az egyén folyamatosan arra törekszik, hogy a hiányérzet okozta növekvő feszültséget valamilyen módon csökkentse, különben az érzelmi feszültség elviselhetetlen számára, úgy érzi megbolondul.
Az anyag nélküli függőségeknél ugyanúgy ciklikus viselkedési sztereotípiákat figyelhetünk meg, mint a kémiai anyagoktól való függőség esetében:

Vágy >> Késztetés >> Növekvő feszültség >> Szenvedély megélése (pl. szerhasználat) >> Feszültség csökkenése.

 

Hogyan szabadulhatunk meg függőségeinktől?

Az első lépés a felismerés és tudatosítás. Amikor érzi és tudja, hogy kicsúszott a kontroll a kezéből, nem mindig érzékeli a realitást, hárításokat használ, hogy elnyomja magában a valóságot, akkor ez a felismerés elindíthatja az úton.

Az utat végig járni a gyógyulásig természetesen lehetséges önállóan is, például van, aki egyik napról a másikra leteszi a cigarettát, nem iszik egy korty alkoholt sem többé, kilép egy hosszan tartó rossz kapcsolatból.

Sokszor azonban nagyon nehéz elengedni függőségeinket, ilyenkor sokat segíthet a megfelelő pszichológus, pszichiáter, addiktológus szakember megtalálása, akinek a segítségével, a hiányok felismerhetővé válnak, akár pótlódnak. Megfelelő terápiával egy erősebb, magabiztosabb, káros függőségektől mentes személyiség épülhet.

Ebben nyújt segítséget akár az egyéni, vagy család- és párterápia is.

 

Somogyi Kata

Pszichológus, pár- és családterapeuta

(gyerek, serdülőpár- és családterápia)

(Budán (XII), Dorogon vagy Online)

Write a Comment